Tien slechte redenen om spullen te bewaren!


Bewaren, weggeven, repareren of weggooien? Hoe vaak sta jij met een voorwerp in de hand en weet je niet wat je ermee moet? Uiteindelijk wordt het toch vaak bewaren. Maar is het niet een valkuil om te veel spullen te bewaren? Els Jacobs van De huishoudcoach noemt 10 slechte redenen op om dingen te bewaren. Welke is voor jou herkenbaar? 


1. Je draagt of het gebruikt het nooit, maar je hebt er ooit voor betaald…
De prijs van een voorwerp rechtvaardigt nooit het bewaren ervan, zeker niet wanneer je je alleen maar schuldig voelt als je ernaar kijkt, omdat het ongebruikt in de kast hangt, staat of ligt. Dus geef die dure jurk weg of breng het naar de kringloopwinkel zodat een ander er plezier van heeft.

2. Je het vindt het niet mooi, maar je hebt het gekregen…

Stel een maximumperiode vast, waarin je onwelkome giften van gulle gevers in je huis duldt, bijvoorbeeld een half jaar. Breng ze daarna naar de kringloopwinkel of verkoop ze op de rommelmarkt; je bent tenslotte baas in eigen huis.

3. Je hebt er nog geen gebruiksbestemming voor, maar bedenkt er nog wel één…

Pijnig je hersenen niet om een nuttige bestemming voor een nutteloos voorwerp te bedenken. Je hebt wel wat beters te doen! Als je een voorwerp langer dan twee jaar niet hebt gebruikt, zul je dat de komende jaren hoogstwaarschijnlijk ook niet doen. Kortom: weg ermee!

4. Je hebt er al één, maar je bewaart een tweede exemplaar ‘voor de zekerheid’…

De meeste spullen worden er niet beter op wanneer je ze lang bewaart. Bovendien zijn veel gebruiksvoorwerpen tegen een niet al te hoge prijs direct aan te schaffen. Het handige van het fenomeen winkels is dat daar voor jou, ongevraagd, voorraden van al die gebruiksvoorwerpen in stand worden gehouden. Hierdoor ben jij van die taak in elk geval verschoond. Maak van je huis geen verkapt winkelmagazijn.

5. Je bewaart het voor een ander omdat je er zelf moeilijk afstand van kunt doen…

Laat een ander – zoals je kinderen of ouders – niet de hete kastanjes voor je uit het vuur halen. Beslis zélf of je iets wilt bewaren of weggooien! Zo toon je niet alleen ruggengraat en bespaar je anderen een hoop ellende (lees: troep), maar geef je ook het goede voorbeeld.

6. Je bewaart het voorwerp dat je later in alle rust kunt terugblikken op je leven…

Verhef je spullen niet tot museumstukken die in de toekomst zullen ‘bewijzen’ hoe je eens hebt geleefd en wat eens belangrijk voor je was. De meeste herinneringen zitten in je hoofd en hart, en je hebt geen tastbare voorwerpen nodig om die op te halen of te herbeleven. Reserveer je beperkte ruimte liever voor spullen die NU belangrijk voor je zijn en waaraan je NU plezier beleeft.

7. Je wilt niets weggooien wat nog ‘goed’ is om het milieu niet nodeloos te belasten…

Of het voorwerp nu op de vuilnisbelt of op jouw zolder ligt, maakt in feite niets uit; het is en blijft een afgedankt voorwerp. Accepteer dat je in het verleden niet optimaal gebruik van je hulpmiddelen hebt gemaakt. Wanneer je eenmaal een opgeruimd huis hebt, zul je gewetensvoller nieuwe aankopen doen en bovendien nog jarenlang een positieve bijdrage kunnen leveren aan het milieu door artikelen en verpakkingen te recyclen. Is het voorwerp inderdaad nog goed, breng het dan naar de kringloop; anders is op den duur de houdbaarheidsdatum overschreden en kun je het – volkomen ongebruikt – alsnog weggooien. Is het te slecht om weg te geven, gooi het dan weg: heel spijtig en zonde misschien maar het is je vergeven, aangezien je alle resterende spullen in huis intensiever dan ooit tevoren zult gebruiken!

8. Je wilt het voorwerp niet wegdoen als iemand anders er nog plezier van kan hebben…

De meeste voorwerpen die in jouw ogen nog ‘goed’ zijn, zijn dat vaak volgens de heersende normen allang niet meer, en het is dus maar zeer de vraag of je iemand wel écht blij gaat maken met wat je in de ‘aanbieding’ hebt. Bovendien: zolang het bij jou staat, heeft een ander er niets aan. Geef of gooi het weg, maar laat het niet nutteloos in je huis staan.

9. Je wilt spullen aan je kinderen nalaten, maar hoe lang duurt het voor ze er aan toe zijn?

Beperk het aantal ‘erfstukken’ tot een absoluut minimum. Geef kinderen de kans om zich te omringen met voorwerpen die ze zélf hebben uitgezocht die passen bij het leven dat zij dan leiden.

10. Je bewaart iets nog even, want het herinnert je aan een nog uit te voeren taak…

Bewaar spullen nooit omdat ze als geheugensteuntje voor nog te klaren klussen moeten dienen. Schrijf zo’n klus liever op je takenlijst en doe het voorwerp weg of ruim het op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten